Taktila ledstråk i mässing i hotellobby
Taktile ledelinjer.

A how-to guide on how to guide.

Alt du trenger å vite om taktile ledelinjer: regler, anbefalinger, utforming og plassering – alt på ett sted. Som en sti guider vi deg til riktig sted!

Del denne siden

Klubba icon

Hva sier lovgivningen?

Plan- og bygningsloven fra 2010 sier klart og tydelig: En bygning skal være tilgjengelig og brukbar for personer med nedsatt bevegelses- eller orienteringsevne. Dette gjelder både ved nybygging og ombygging – og ved etablering av nye offentlige rom og områder.

Arkitekt icon

Hva betyr dette i praksis?

I Boverkets byggregler fra 2011 står det i forskrifter og generelle råd at viktige målpunkter i bygninger, som inngangsdører, heiser, resepsjoner, toaletter og rømningsveier, bør være lette å få øye på og finne, også for personer med nedsatt orienteringsevne. Det er her taktile ledelinjer kommer inn i bildet, dvs. opphøyde ledelinjer i gulvet som leder den besøkende ved hjelp av både syn og berøring.

Taktile ledelinjer.

Slik fungerer det.

Avvikende kontrast til gulvet.

Avvikende kontrast til gulvet.

Taktile ledelinjer og kontrastmarkeringer bør monteres med ulike materialer og en lysstyrkekontrast på 0,4 NCS – enten lysere eller mørkere enn omgivelsene. Det finnes anbefalinger om hvordan de bør utformes, men ingen eksakte lover som forteller deg hvordan de skal se ut. Metall, polyuretan, glatt, stripete – valgene er mange. Ta dem med i innredningen, i konseptet, og la dem stå i sentrum!
Plassering og utforming.

Plassering og utforming.

Taktile ledelinjer skal lede til viktige målpunkter som heiser, trapper, resepsjoner og toaletter. Stavene bør plasseres i rekker på tre (to fungerer også, men for ekstra tydelighet anbefaler vi alltid tre rekker), med en avstand på henholdsvis 115 mm og 30 mm..

Materialet kan variere, men utformingen av stavene er nesten alltid den samme: 280 mm lange, 35 mm brede og 3-5 mm høye. Innendørs kan høyden variere etter smak og behag. Utendørs, der overflaten ofte er mer ujevn og strukturert, er det imidlertid viktig at stengene er minst 5 mm høye.

Ledelinjene bør også føre forbi potensielle hindringer, og bør plasseres i en sikker avstand på minst 600 mm fra hindringen.

Tilpasset – akkurat som det skal være.

Det store bildet ligger i detaljene. Derfor tilbyr vi et bredt utvalg av taktile ledelinjer og kontrastmarkeringer i ulike materialer og utførelser. Vi kan også hjelpe deg med å utvikle spesialmodeller og spesialtilpassede styrestenger – skreddersydd etter dine behov og visjoner. Ta kontakt med oss!

Advarselsområde.

Advarselsområde.

En gangvei som fører til en hindring – enten det er en trapp, en høy fortauskant, en brattere skråning i gulvet eller et område med kryssende trafikk – bør avsluttes med en advarselsflate. Advarselsflater bør bestå av kupler, såkalte stoppmarkerkinger, plassert i en firkantet boks på minst 400 x 400 mm..

Stoppmarkeringer er runde markeringer på ⌀35 mm med en flat overflate – som en avskåret kuppel. Den runde formen med den flate overflaten gjør det enkelt å oppfatte med pinnen.
Valgflate.

Valgflate.

En taktil ledelinje kan svinge, endre retning og fortsette i mer enn én retning. I slike tilfeller er det viktig at personen som følger linjen blir gjort oppmerksom på at det er mulig å velge – fortsette rett frem eller svinge av og fortsette i en annen retning. Dette gjøres ved hjelp av en valgflate..

Valgflaten skal være helt glatt med rette kanter og uten merkbare skjøter som kan forvirre eller føre til at pinnen setter seg fast. Den glatte flaten skal være helt kvadratisk, med sider på 400 – 700 mm. Etter rulleflaten fortsetter føringsbanen med taktile føringsstenger som fortsetter i to eller flere retninger.
Gangstier ved trapper.

Gangstier ved trapper.

I trapper skal ledelinjen føre til høyre håndløper, sett nedenfra. Det er også viktig at avstanden mellom trappen og det siste gelenderet er riktig, slik at personen har plass til å forstå at noe er i ferd med å skje. Her anbefales derfor en avstand på 500 mm.

Fotgjengere fra den andre retningen, dvs. de som nærmer seg trappen ovenfra, bør signaliseres med en varselflate.
Svinger.

Svinger.

En ledelinje som endrer retning kan se forskjellig ut. I likhet med universell utforming er vi inkluderende og viser de tre vanligste alternativene, men vi anbefaler alltid dette alternativet.

Svingen består av en tom plass som er innrammet av en stav i hver retning. Plasseringen av stavene, med den rettvinklede innrammingen, anses av mange blinde og svaksynte som den klart tydeligste å oppfatte med mobilitetsstokken.

Det er også mulig å plassere tre tverrgående styrestenger rett ved siden av de første stengene. Den taktile linjen fortsetter da i den nye retningen.

Det tredje alternativet er å la det være et mellomrom mellom stavene. Det er viktig at mellomrommet ikke er for stort, da det kan oppfattes som et valgområde.
Festemetoder.

Montering av ledelinjer.

Stift.

Stift.

Stifter er den desidert sterkeste og mest holdbare festemetoden – og den vi alltid anbefaler i første omgang. Stiftene, som er laget av samme materiale som selve profilen, senkes ned i forborede hull og limes fast med monteringslim.

Denne metoden egner seg for alle typer stein- og betonggulv, både innendørs og utendørs. Det krever litt arbeid, men resultatet er verdt det: holdbart, slagfast og langvarig – ideelt for områder med mye trafikk og høy belastning.
Montering av lim.

Montering av lim.

I tilfeller der man helst vil unngå eller av en eller annen grunn ikke kan bore i gulvet, er en helt glatt bakside et godt alternativ. Profilene limes deretter på gulvet ved hjelp av et lim som er tilpasset både underlaget og profilmaterialet.

Limmetoden er egnet for stein-, betong- og tregulv, men garanterer ikke et like sterkt resultat som stiftmetoden. Det er imidlertid et godt alternativ hvis det er viktig at gulvet ikke skades, eller hvis overflaten er litt ujevn eller strukturert.
Skrue.

Skrue.

Ledelinjer, stoppmarkeringer og kontrastmarkeringer som skal festes på treflater, kan med fordel skrus fast. Profilene leveres med ferdige skruehull og festes enkelt med skruer i rustfritt stål.

Skruemetoden er tidsbesparende og gir et sterkt og værbestandig resultat, perfekt for montering på treflater utendørs.
3M-tape.

3M-tape.

Dobbeltsidig tape fra 3M er et godt alternativ når enten underlaget eller den taktile profilen er laget av polyuretan eller annen herdeplast. Det gir et, kanskje for mange, overraskende sterkt resultat og er å foretrekke fremfor både lim og stifter i dette tilfellet.

Taktile ledelinjer – en ordbok.

Taktile ledelinjer, gangstier, tilgjengelighetslinjer – navnene er mange. La oss nøste opp i dette!

Tilgjengelighetslinjer.

Et samlebegrep for taktile hjelpemidler. Brukes ofte av de som egentlig ikke vet hva det er, men som likevel vil ha med ordet «tilgjengelighet» fordi det øker sjansen for at mottakeren forstår hva de egentlig snakker om.

Tilgjengelighetspinner.

En mindre presist, men fullt forståelig betegnelse på taktile signaler.

Taktile pinner.

Nå nærmer vi oss taktile ledelinjer. Her får du ordet taktil, og pinner – det kan også fungere!

Tilgjengeligestenger.

En blanding av tilgjengelige hjelpemidler og taktile guider – det beste fra begge verdener.

Veivisere.

Et slanguttrykk. Uten ordet taktil er det vanskelig, men i den rette sammenhengen fungerer det!

Taktile ledelinjer.

Bingo! Helt riktig begrep. Taktile indikatorer legges side om side i rekker på to eller tre for å danne en ledelinje.

Ledeflate.

En ledeflate gir orientering i lengderetningen. Det finnes både kunstige og naturlige ledeflater. Kunstige ledeflater kan deles inn i tre kategorier: ledeflate, valgflate og varselsflate.

Varselsflate.

En varselflate består av en kuppelplate eller stoppmarkeringer som til sammen danner en firkant. Hensikten med en varselflate er å advare og varsle personen om at noe er i ferd med å skje – at personen har kommet til et gangfelt, en trapp, en plattform, en kant eller en forhøyning.

Valgflate.

Valgflaten skal indikere muligheten til å foreta ett eller flere valg og skal bestå av en helt glatt, kvadratisk plate.

Oppmerksomhetsfelt.

Overordnet sett ligner et oppmerksomhetsfelt på en varselflate. Den skal informere personen om at han eller hun har nådd f.eks. en heis, trapp eller dør.

Stoppflate.

Et annet, også korrekt, uttrykk for advarselsflate. Begge deler fungerer!

Taktile metallplugger.

Denne er spennende. Som oftest får vi høre at det er som taktile pinner, men med kupler. Det dreier seg rett og slett om stoppmarkeringer – runde markeringer som til sammen danner en stopp- eller varselflate.

Stopp-plugger.

Samme her, et ikke-korrekt uttrykk for stoppmarkeringer. Men, «tomato, potato» – vi forstår hva det betyr, og det er det viktigste!

Stoppmerking.

Her har vi det korrekte begrepet, men det vet du sikkert allerede.

Den som väntar på något gott...

Sidan finns tyvärr inte än.

Välkommen tillbaka inom kort!

Favoritter

Tilbudsliste

Takk for din henvendelse!
Vi kommer tilbake til deg så snart som mulig.

Prøvepakke

Fyll ut skjemaet, så sender vi deg en prøvepakke.

Prøvepakken inneholder et utvalg av våre mest populære produkter.

Vi kontakter deg for å bekrefte bestillingen din.

Prøvepakken er gratis og du forplikter deg ikke til noe.

Takk for din henvendelse!
Vi kommer tilbake til deg så snart som mulig.

3D-filer

Fyll ut skjemaet for å laste ned våre 3D-filer.

Nedlastingen starter automatisk!
Klikk her hvis nedlastingen ikke starter.